Kaart
Kaart
Kaart Kaart Kaart
Kaart
Kaart
Kaart
Kaart Kaart Kaart




















Wereld

  Geschiedenis
  Volkeren
  Kronieken
  Virtuele rondleiding
  Verdwaald?
  Zoekmachine
  Woordenlijst

LArp

  Informatie
  Foto's
  Forum
  Inschrijven

Links

  Cauldron
Kollo


Kollonie

Op een van hun ontdekkingstochten kwamen de Formanterranen de Kollo tegen. Hoewel de ontmoeting tussen beide volkeren eerst wat stroef verliep, werden er uiteindelijk toch goede contacten gelegd. Handel en een gezellig praatje bleken goed mogelijk te zijn, al bleven er misverstanden ontstaan vanuit de verschillende opvattingen van beide groepen. Toen de macht van de Kollo werd overgenomen door de Kahwaz, vluchtten aantallen van hen de bossen in. De Formanterranen kregen medelijden met het verdreven volk en besloten hun mee te nemen terug naar Formanterra, om asiel te kunnen aanvragen bij de Megantrix.

Nu het asiel is verkregen hebben de Kollo een kolonie binnen de samenleving van Formanterra gesticht. Ze zijn vreemdelingen op Formanterra, nieuw met deze wereld en zullen zich langzamerhand moeten wennen aan hun nieuwe omgeving. Als gasten en vluchtelingen kunnen ze de gewoontes die botsen met hun nieuwe vaderland, niet zo maar vasthouden. Er ontstaan dagelijks misverstanden over de gewone dagelijkse zaken: een meervoudig pantheon is de Kollo onbekend en het ritueel van reiniging kan niet zomaar uitgevoerd worden? In hoeverre kunnen (en moeten)ze zich aanpassen en toch trouw blijven aan hun eigen gewoonten? Hoe ingewikkeld kan een bezoek aan de leerbewerker worden? De Kollo bieden ook de Formanterranen een interessante nieuwe kijk op de dagelijkse gewoonten.


Algemeen

De Kollo zijn afkomstig uit het land Mosh Kowayes. Dit land bestaat grofweg uit twee delen: de stad met wat akkers eromheen, en de woestenij, met hiertussen de bossen. Al lange tijd woonden de Kollo in de stad en beheersten het land, en de Kahwaz, het andere volk dat dit land bewoonde, verstopten zich in de bossen. De heerschappij van de Kollo berustte op het bezit van drie amuletten, en, volgens eigen zeggen, op hun natuurlijke superieuriteit. Er werd voor de sport wel eens jacht gemaakt op de Kahwaz, maar het uitdeinlijke doel was om deze bevolking geheel uit te roeien, gezien ze onrein waren en in strijd met de leer van de enige god van Mosh Kowayes: Adol.


Religie

Adol is de naam van de enige god die de Kollo kennen. Het idee van meerdere goden is hun vreemd, iedere Kollo kent en gelooft (niet per se actief) in Adol. Ooit, lang geleden heeft hij de Kollo doen inzien dat de kleur bruin smerig en onrein is. Het is de kleur van rot en narigheid. Een kleur die niet alleen vermeden, maar ook bestreden moet worden. Of beter gezegd: gereinigd door vuur. Adol ging de mensen voor in dit geloof en bond de strijd aan met het bruine, onreine volk: de Kahwaz. Onder zijn leiding waren de Kollo erg succesvol en de paar Kahwaz die dit overleefden werden gedwongen zich te verstoppen in de uitgestrekte bossen. Maar na deze overwinning was de strijd nog lang niet gestreden, de Rot blijft mensen verlokken tot rot en foute daden. De Sodos Silenos eren Adol en voeren missen en rituelen uit in zijn naam. Het grootste en belangrijkste ritueel is het reinigingsritueel, waar aan het einde de Rotten worden verbrand die door het ritueel niet te reinigen zijn. De Sodos Silenos zorgen voor de rotte subjecten uit de maatschappij (beheren de gevangenen), waar regelmatig experimenten op worden uitgevoerd om nieuwe manieren van reiniging te ontdekken. Of gewoon uit nieuwsgierigheid, aan iemand die onder de Rot valt, is toch niets te verpesten. De Sodos Silenos dragen geel, de kleur van Adol en het warme, schone vuur. Ze mogen, als enigen, hun huid volledig bedekken met mantel, kap en handschoenen. Er zijn er, die hun kostuum zien als uitbeelding van een vlam in mensengedaante. Deze dracht maakte het ook mogelijk voor kahwaz Eli om te infilitreren in de Kollo maatschappij. Met veel geduld bereikte hij een hoge positie onder de Sodos Silenos en zorgde er zo voor dat vele Kahwaz gespaard konden worden. Uiteindelijk was hij ook verantwoordelijk voor de diefstal van de amuletten, en de machtsgreep van de Kahwaz. Op dit moment heeft hij de macht over het Mosh Kowayes in handen als leider van de Kahwaz. Als dank voor het warme welkom van de Formanterranen, en in reactie op sommige -wat vervelende- misverstanden, hebben de Sodos Silenos de nieuwe god Wim (welkom immigrante mensen) gevonden. Wim ontfermt zich over vreemdelingen in nood en verwelkomt iedereen vanuit zijn ruime hart. Dit nieuwe geloof heeft zich enorm snel onder de Kollo verspreidt en kan al als hoofdreligie van deze bevolkingsgroep gezien worden, al is voor sommigen de omschakeling wel even wennen.


Bevolkingsgroepen

Elke Kollo heeft een ambacht, waarbij ook Sodos Silenos wordt gezien als een ambacht, zij het extra eervol. Er zijn vele ambachten mogelijk, maar uiteraard niet degenen die teveel met bruin te maken hebben. Houthakker bvb wel mogelijk, aangezien die de hoge rotgroei bestrijdt, leerbewerker weer niet aangezien die viezigheid word weggegooid (en dieren met bruine vacht worden natuurlijk niet gehouden). Andere voorbeelden van ambachten zijn: kaarsenmaker, textielbewerker (dus bijv. naaier, wever), veehouder, barman/vrouw? Elk kind volgt het ambacht van zijn ouders, elke volwassene geeft minstens een jaar les in zijn of haar ambacht. Aan het hoofd van elk ambacht staat een Fouk, te herkennen aan witte kleding, en alle Fouks samen besturen het land. De Fouk van de Sodos Silenos en de Fouk van de Shouf nemen hier een speciale plek in.

Aangezien de Rot de mensen blijft teisteren, is er een ambacht nodig dat de mensen in de gaten houdt, dat voortdurend speurt naar Rot, en dat degenen die onder de Rotte Invloed vallen weghaalt tussen de reine mensen vandaan. Deze taak valt toe aan de Shouf. Volledig in het zwart gekleed zijn ze moeilijk te zien in donkere steegjes, en overdag altijd te herkennen. De Shouf zijn specialisten in het herkennen van Rot en halen regelmatig mensen weg. Er wordt gefluisterd dat, mocht je iemand kwijt willen, je alleen zijn naam tegen een van de shouf hoeft te zeggen, en hij zal verdwijnen. Dit gebeurt meestal op een moment dat niemand het ziet. De meeste mensen leven in angst of in ieder geval grote voorzichtigheid voor de zwartgeklede shouf. Ze zijn de verdedigers van het land en getraind als krijgers. In het nieuwe land zullen ze zich terughoudend moeten opstellen, als gasten kunnen er uiteraard geen arrestaties verricht worden. Wellicht komt hun expertise van pas bij andere zaken?


Speelwijze

Voor alle Kollo geldt dat de afkeer van bruin centraal staat in de levenswijze. Bruinharige mensen zijn duidelijk minder intelligent en maken minder kans op leidinggevende functies. Bruin vocht wordt niet gedronken, bruin voedsel niet gegeten. Bruine kleren uiteraard niet gemaakt en dus ook niet gedragen. Aan het einde van een ritueel wordt vuur gemaakt, en als het even kan wordt er iemand verbrand. Dit is voor de Kollo zo gewoon dat er niet over gepraat hoeft te worden. In het nieuwe land zullen ze veel nieuwe dingen leren, en zich moeten aanpassen. Ze zijn er immers te gast. Dat wil zeggen dat je je diensten wel aan kunt bieden, maar niet zonder meer uitvoeren. Je kan aanbieden om hout te verzamelen voor de verbranding van de rotten na een ritueel, maar niet mensen in brand steken. Je kan mensen die je tegenwerken aangeven bij zwartgeklede mensen, maar er niet zelf iets aan doen. Elke Kollo zal een plek moeten vinden op Formanterra, letterlijk een plek om te leven, slapen, eten, werken, maar ook een plek tussen de mensen die er al wonen. Ondanks alle (soms hilarische) misverstanden zullen ze nieuwe contacten moeten leggen, en bewijzen dat ook zij kunnen bijdragen aan het welzijn van Formanterra.

Elk ambacht heeft uiteraard de skills die nodig zijn om het ambacht uit te oefenen. Zo zal een kruidenvrouw kruiden herkennen en kunnen toepassen. Of kan een houthakker met een bijl omgaan (niet als krijger), een handelaar handelen. Wat dat betreft zijn de meeste Kollo goed te vergelijken met Dayari. Shouf hebben een wapen naar keuze, eventueel martel- of genezings-skills, te vergelijken met Dreghori. Let wel op dat de shouf niet een officiële onderverdeling kennen zoals de Dreghori, de rangen en functies zijn inofficiëel (bvb over het algemeen hebben oudere shouf meer gezag dan jongere, minder ervaren shouf).


 

  Designed by Olga Ponjee Designed by Olga Ponjee