Informatief
Spelregels
Fysiek
Mentaal
Behendig



 
 



Omdat het natuurlijk niet mogelijk is om alles uit te spelen (maar wel zoveel mogelijk natuurlijk!) en om te zorgen dat niet alle characters even sterk zijn, zijn er regels. Op deze pagina worden de regels beschreven. Omdat niet alle regels op iedereen van toepassing zijn, hoef je niet alle regels te kennen. Toch is het handig om alles in ieder geval een keer doorgelezen te hebben, dat maakt het makkelijker om in te spelen op wat je om je heen ziet.

Hitpoints

Elke speler heeft een bepaald aantal hitpoints. Kort samengevat geven we hiermee aan hoe sterk iemand (nog) is. Zodra je schade krijgt, verlies je hitpoints en zodra je hitpoints op zijn, ga je dood.

Het aantal hitpoints wat je hebt wordt aangegeven per locatie. Er zijn vijf locaties: Torso, 2 armen en 2 benen. (Het hoofd is dus geen locatie) Dit wil zeggen dat zodra je op een van deze locaties geraakt wordt, je op die locatie gewond bent en dus op die locatie hitpoints verliest.

Een normaal lichaam heeft 3 hitpoints per locatie. Dit aantal kan worden verhoogd door bepaalde vaardigheden, spreuken, drankjes of andere effecten.

Schade

Wanneer je geraakt wordt door een wapen, spreuk of ander effect dat schade doet, gaat er een aantal hitpoints van de geraakte locatie af (locaties kunnen nooit op minder dan -1 staan). Naast het feit dat er hitpoints af gaan, ben je ook gewond. Dit moet altijd uitgespeeld worden, ook al heb je nog 2 hitpoints over... Een zwaardhouw of een pijl in je been doet pijn, veel pijn. Schreeuw dus, of klap dubbel voor eventjes. Probeer een lullig "au" en meteen weer door vechten te vermijden. Overdrijf, dat komt beter over.

Als een wond niet redelijk snel na een gevecht behandeld wordt blijft hij bloeden en krijg je op die schadelocatie per half uur een extra schadepunt erbij.

Wanneer je op een locatie nog 1 hitpoint over hebt, ben je zwaargewond. Speel dit dus zo uit en trek je bijvoorbeeld terug uit de strijd om je te laten verbinden. Wanneer je doorvecht met zwaargewonde lichaamsdelen loop je een groot risico om permanent een lichaamsdeel kwijt te raken, of voor altijd mank te lopen.

Na een nachtje slapen mag je per schadelocatie op je lichaam 1 punt genezen.Mocht je daar geen geduld voor hebben dan kun je met behulp van magie of kruiden eventueel sneller genezen.Let wel; een wonde moet verbonden zijn daarvoor, open wondes genezen niet maar resulteren in een niet meer wakker worden wegens doodbloeden.

Wapens

De meeste wapens doen 1 schade. Sommige wapens of mensen doen meer of minder schade, in dat geval zal de aanvaller altijd Half, Double of Triple roepen.

Speciale schade

Sommige wapens doen geen gewone schade, maar bijvoorbeeld blunt of gifschade. Wanneer dit het geval is, zal de aanvaller altijd de bijbehorende Call roepen. Sommige wapens of aanvallers zullen zelfs meerdere calls gebruiken (bijvoorbeeld 'Blunt Magic Through)'. Ook deze aanvallen tellen enkel als 1 schade (hoewel ze profiteren van het effect van alle drie de Calls.

Schade op ledematen

Voor de schade die je op je ledematen krijgt, maken we onderscheid tussen Blunt en Sharp schade.

Wanneer een ledemaat op 0 hp komt te staan, is deze onbruikbaar en begin je [doodbloeden(dood te bloeden)].

Zodra een ledemaat op -1 of minder komt te staan door Blunt schade, is het ledemaat gebroken. Wanneer een ledemaat op -1 komt te staan door Sharp schade, is het ledemaat afgehakt.

Wanneer een ledemaat door een ander soort schade op -1 komt te staan, is het gewoon te genezen met normale genezing (verband, spreuken, etc).

Schade op torso

Op het torso maken we geen onderscheid tusen Blunt en Sharp schade. Zodra je torso op 0 komt te staan raak je bewusteloos. Je torso kan nooit op minder dan 0 komen te staan (de z.g.n. doodsdrempel), dus ook al krijg je een Triple terwijl je nog maar 1 hitpoint hebt, sta je toch op 0. Je kunt nu d.m.v. een doodssteek gedood worden of doodbloeden. Hier mee wordt voorkomen dat een andere speler of figurant je ongewild de dood in jaagt.

Doodbloeden

Wanneer een locatie op 0 staat, verlies je veel bloed. Wanneer je geen hulp krijgt van een genezer, bloed je binnen 10 minuten dood. Zodra je verbonden wordt door een genezer wordt het bloeden gestelpt en is de locatie weer bruikbaar, zij het erg voorzichtig (je kunt dus geen zwaard vasthouden bijvoorbeeld). De locatie blijft ook op 0 staan totdat er een kruidenverband aangelegd is of er magische genezing is toegepast. Zie ook Gewone genezing en Magische genezing.

Doodssteek

Dat het niet mogelijk is om op minder dan 0 hitpoints te komen op je torso, betekent niet dat het niet mogelijk is om dood gestoken te worden. Waneer iemand er op uit is om je dood te maken kan hij/zij je een doodssteek geven. Dit kan alleen wanneer je torso op 0 hitpoints staat, maar dan ben je wel in 1 keer dood. Deze doodssteek moet wel theatraal uitgespeeld worden, door bijvoorbeeld je zwaard met een groot gebaar in iemands borst te plaatsen of door over iemand heen te buigen en zijn keel duidelijk door te snijden. De moordenaar moet altijd tegen zijn slachtoffer zeggen dat hij een doodssteek toedient.

De dood

Zodra je doodgebloed bent of een doodssteek gekregen hebt, ben je dood. Daar is helaas niets meer aan te doen, dode mensen zijn helaas niet meer genezen. Zodra je dood bent (en het zat ben om je eigen lijk te spelen) kom je naar de infobalie om een nieuw karakter te maken zodat je kunt verder spelen. Het is dus erg verstandig om een tweede kostuum mee te nemen (en evt. zelfs een tweede karakter voor te bereiden).

Genezing

Omdat het op de gevaarlijke wereld van Shadowrifts niet ongewoon is dat er mensen gewond raken, is het gelukkig wel mogelijk om genezen te worden. Wonden genezen niet vanzelf, je moet altijd geholpen worden door een genezer als je gewond bent. De enige uitzondering is hier het einde van een evenement, aan het begin van het volgende evenement zijn al je wonden weer genezen (dit geld uiteraard niet voor manke en afgehakte ledematen!).

Genezers

Onder genezers verstaan we alle mensen die kunnen genezen, om precies te zijn alle mensen die de vaardigheid Eerste Hulp, Geneeskunde of magische genezing hebben.

Gewone genezing

Met gewone genezing bedoelen we het verbinden van wonden, het eventueel behandelen met genezende kruiden, zalfjes en drankjes. Het aanleggen van verbanden kan dus niet gebeuren door mensen die daar geen vaardigheid voor hebben! Zie ook Eerste Hulp en Geneeskunde.

Magische genezing

Magische genezing kan alleen door magiers en priesters ondernomen worden, zij gebruiken hier hun magische energie voor.

Gebroken ledematen

Ledematen die gebroken zijn, kunnen met gewone genezing niet zomaar genezen worden. Een gebroken ledemaat kan op twee manieren genezen.
Natuurlijke genezing
Een gebroken ledemaat zal na 24 uur van absolute rust vanzelf weer genezen en op 0 hitpoints komen te staan. Daarna is er nog wel gewone genezing nodig om het ledemaat helemaal te genezen (dit kan ook aan het begin van de 24 uur gebeuren, maar het ledemaat blijft onbruikbaar tot de volle 24 uur verstreken zijn). Wanneer een ledemaat op deze manier 'geneest', zal het nooit weer helemaal goed werken, het blijft voor altijd een beetje mank.
Gespalkte genezing
Een gebroken ledemaat kan gespalkt worden door een genezer. De genezing is nu hetzelfde als zonder spalk, alleen het ledemaat is nu na 12 uur weer genezen. Ook zal het ledemaat achteraf niet mank zijn.

Afgehakte ledematen

Wanneer een ledemaat afgehakt is door Sharp schade, kan het niet zomaar weer genezen worden. Je moet hiervoor de hulp inroepen van een chirurgijn of een magische genezer. Het aanzetten van een ledemaat is natuurlijk alleen mogelijk als je het ledemaat nog hebt en het niet langer dan 12 uur geleden afgehakt is. Na deze 12 uur is het ledemaat niet meer bruikbaar.

Nadat een afgehakt ledemaat er door een chirurg weer aangezet is (wat veel tijd en roleplay kost) staat het weer op 0 hitpoints en moet het dus nog wel verder genezen worden.

Nadat een afgehakt ledemaat door magische genezing ter waarde van 1 hitpoint genezen is, staat het weer op 0 en is het weer aangezet. Het moet nog wel verder genezen worden.

Bescherming

Uiteraard is het ook mogelijk om je in de strijd te verdedigen met bescherming, als kettingmaliën of dik leer. Er zijn verschillende soorten bescherming. Om een bepaalde soort te kunnen dragen moet je de bijbehorende vaardigheid hebben (Harnas dragen: Zacht harnas, Harnas dragen - Malien of Harnas dragen - Plaatharnas). Als je meerdere soorten harnas aan hebt, moet je dus ook meerdere vaardigheden hebben. De beschermingspunten van de verschillende soorten harnas zijn niet cumulatief. Dat wil zeggen dat je wel leer en malien over elkaar heen aan kunt trekken maar dat de punten daar van niet bij elkaar opgeteld worden. Het pantser met de meeste punten telt. Dat betekent niet dat het nutteloos is om toch leer en malien over elkaar aan te trekken, want het ziet er nou eenmaal gaaf uit ;-)

Locaties

We geven de hoeveelheid bescherming aan in beschermingspunten per locatie. We gebruiken dezelfde locaties als bij hitpoints, alleen delen we de locatie torso nog op in torso-voor en torso-achter.

Beschermingspunten

Wanneer je op een locatie bescherming draagt en de bijbehorende vaardigheid hebt krijg je op die locatie een aantal beschermingspunten (zie de beschrijving van de vaardigheid voor het aantal). Wanneer je vervolgens op die locatie geraakt wordt, verlies je niet meteen hitpoints, maar eerst beschermingspunten. Voor elke schadepunt dat je op de locatie krijgt, gaat er een beschermingspunt af. Zodra je beschermingspunten op zijn, verlies je hitpoints.

Beschermingspunten die je verliest zijn permanent, je bescherming is beschadigd. Om de punten weer terug te krijgen, moet je bescherming eerst gerepareerd worden.

Voor elk beschermingspunt dat je hebt krijg je bij het begin van het spel een sticker, dat je achterop je karakterkaart kwijt kunt. Na elk gevecht haal je voor elke schade die je hebt gekregen een sticker weg, zodat het voor iedereen (Jijzelf, de smid en de spelleiding) duidelijk is hoeveel beschermingspunten je nog hebt. Wanneer je bescherming gerepareerd wordt, krijg je weer stickers terug.

Helm

Een helm dragen geeft geen beschermingspunten, het voorkomt echter wel dat iemand een Subdown op je kan uitvoeren. Wanneer iemand je Subdown shade doet, roep je 'no effect'. Je behandelt de schade vervolgens als Subdue schade.

Schild

Een schild heeft geen schadepunten en kan enkel vernietigd worden door de slagen: Crush of magische schade zoals: verbrijzel, of vuurbal bvb.Een schild gaat 1 oc jaar ongeveer mee.Daarna is het versleten of weinig meer waard.Schilden van monsters afgenomen gaan maar 1 OC dag mee.!

Repareren van bescherming

Wanneer iemand geraakt wordt en beschermingspunten verliest, kan zijn bescherming gerepareerd worden. Harnas kan worden gerepareerd door mensen die het toepasselijke ambacht bedrijven. (dus een leerbewerker kan leren harnas repareren, etc.)

Voor het repareren van harnas zijn een paar dingen nodig: Tijd, gereedschap (Zelf meebrengen!) en wat grondstoffen (dus wat stukjes bont om bonten bescherming te reparen bijvoorbeeld).

Een harnas kan alleen gerepareerd worden als er nog minstens de helft van het totaal aantal beschermingspunten (van alle locaties die het harnas in kwestie bedekt) nog onbeschadigd is. Wanneer meer dan de helft beschadigd is, is het harnas niet meer te repareren (hoewel het 'wrak' nog prima te gebruiken is als reparatiemateriaal).

Het repareren moet natuurlijk wel uitgespeeld worden. Wanneer je een chainmail moet repareren, ga dan ook echt met tangetjes en ringetjes in de weer. Bij voorkeur op een plaats waar je gezien wordt, en niet achterin het kamp in je eigen kamp, want dat werkt erg sfeerverbeterend.

Wanneer jij de vaardigheden hebt om bescherming te repareren, hoef je dat natuurlijk niet uit liefdadigheid te doen! De meeste reparaties kosten een aantal kreydits, afhankelijk van hoe erg het harnas beschadigd is. Wanneer je bescherming repareert, plak je weer stickers terug op de karakterkaart van de eigenaar. Voor deze stickers kun je je melden bij de infobalie.

Diefstal

Om te beginnen, het is natuurlijk absoluut verboden om dingen echt OC te stelen. Mensen die toch dit soort misselijk gedrag vertonen worden zonder pardon aan de politie uitgeleverd en kunnen LARPen wel vergeten voor de rest van hun leven.

Goed, IC kan je een stuk meer kanten op. Er zijn grofweg 3 manieren om te stelen.

Vingervlugheid
Je bent erg vlug in de vingers en weet andermans buidel snel leeg te halen. Zie ook Vingervlugheid.
Beurzensnijden
Je kunt ongemerkt andermans beurs opensnijden en leeghalen. Zie ook Beurzensnijden.
Gewoon dingen meenemen
Naast allerlei fancy truukjes met allerlei vaardigheden, kun je natuurlijk ook gewoon voorwerpen meenemen. Als je genoeg lef hebt om gewoon dingen onder andermans neus weg te gappen, dan mag dat. Als je betrapt wordt, ben je natuurlijk wel gewoon (IC) de lul ;-)

Zodra je iets hebt gestolen, moet je onmiddelijk een spelleider waarschuwen (of even bij de infobalie langs) zodat het slachtoffer niet OC denkt dat hij het voorwerp kwijt is.

Wapendiefstal

Het is mogelijk om (IC!) wapens te stelen van overleden monsters. Omdat veel wapens die de monsters mee dragen OC van de monsters zelf zijn (en omdat de spelleiding de wapens hard nodig heeft) is het niet toegestaan om de wapens fysiek mee te nemen. In plaats daarvan kun je van het monster een stickertje krijgen, wat het wapen voorstelt. Op deze manier kun je maximaal 3 wapens meedragen. Deze stickers kun je weer verkopen aan bijvoorbeeld de smid, die de wapens weer verkoopt of omsmelt.

Talen

Elk karakter heeft een aantal talen die hij of zij spreekt. Iedereen krijgt gratis de taal van zijn/haar thuiswereld. Alle andere talen moet je bijkopen met de vaardigheid Extra Taal.

Je kunt bij karaktercreatie een taal kopen zonder dat je daar een leermeester voor nodig hebt. Je kunt ook talen kopen die op je thuiswereld eigenlijk niet gesproken worden, zoals Krey, de standaardtaal van Shadowrifts. Hoewel dit IC niet helemaal logisch is (je spreekt een taal van een wereld waar je nog nooit geweest bent), is het toch mogelijk om te voorkomen dat iedereen eerst een taal moet leren voordat ze eindelijk kunnen beginnen te spelen. (Hoewel dit natuurlijk wel mag als je dat leuk vindt)

Wanneer je gewoon praat, gaat iedereen er van uit dat je Krey praat. Wanneer je een andere taal praat, maak dat dan even duidelijk aan omstanders of afluisteraars.

Standaardtaal

De standaardtaal op Shadowrifts is het Krey, de taal van de Krey elves. Deze taal is de moedertaal van de Krey, Thorn elves en andere vaste inwoners van Shadowrifts. Veel van de elves uit andere werelden spreken dezelfde taal of een dialect ervan.

Taalproblematiek

Deze spelregel heeft als voordelen goed rollenspel en humor maar als nadeel een babbelonie van talen.

Om dit een beetje in de perken te houden raden we spelers aan om een achtergrond te kiezen uit de geregistreerde spelwerelden. We zijn overtuigd dat vele concepten daar te realiseren zijn en zo meteen een hoop spelers ook bij aankomst op zoek kunnen gaan naar landgenoten om zo wegwijs te worden in de nieuwe wereld.

Wie per se uit een aparte spelwereld wil komen moet deze indienen ter goedkeuring,met spelwereld achtergrond en alle mogelijke details.

Sommige spelers zullen vanuit de spelleiding de skill aanleren taal … verkrijgen wat hun in de mogelijkheid stelt om ook andere personen een taal aan te leren.Deze personen moeten echter wel meewerken met de spelleiding en dit telkens komen melden aan wie ze dit aanleren,zodat het uitspelen ervan kan gecontroleerd worden.Slechts enkelen krijgen deze Skill,door hun prestaties op taalgebied tijdens de vorige events.Deze skill is gratis.

Ook word er een Tolkengilde opgericht ten voordele van de spelers en staan uiteraard de wijsheren altijd ter beschikking voor enig vertaalwerk.

Ter verduidelijking: een taal hangt af van een ras,die dan weer afhangt van een spelwereld.

Bvb: een Mens van Muran is niet gelijk aan een Mens van Cydron bvb. Wat dus stelt dat er geen taal Human is op zich bvb.Ook elfs en Thorns bvb zijn niet hetzelfde,of Elfs Muran en Elfs Laiquendi is verschillend.

De beste manier om als Nieuwkomer je te integreren in de maatschappij is simpelweg om de heersende taal te gaan studeren en dat is Krey,het common van deze wereld….

Taalgroepen

Volgens ons principe van realisme zijn we op Shadowrifts begonnen met stricte regels voor het spreken van talen. Elke taal was uniek en talen waren niet uitwisselbaar. Maar omdat op Chae'Dor zoveel personen van zoveel verschillende werelden rondlopen, heeft dit een aantal nadelen. De meeste mensen kunnen elkaar niet verstaan en mensen die vanaf een andere wereld voor het eerst op Chae'Dor komen, zullen eerst een taal moeten leren om te kunnen spelen.

Om de speelbaarheid te vergroten hebben we de taalregels op een aantal gebieden versoepeld. We verdelen de gesproken talen in groepen, zoals Elfs, Human, of Greenspeech. Elke taalgroep heeft een soort `Common' taal, die iedereen die een taal uit die groep kent kan begrijpen en kan spreken. De afzonderlijke talen blijven nog steeds onbegrijpelijk voor mensen die die specifieke taal spreken.

Voorbeeld, Krey en Laiquendi zijn beiden talen uit de Elf groep. Een Krey die `Krey' als taal gekozen heeft, kan tijdens het spel dus kiezen of hij praat in Krey of in Elven. De Laiquendi kan kiezen of hij Laiquendi of Elven praat. Wanneer deze Laiquendi en Krey in Elven praten, kunnen ze elkaar verstaan, maar wanneer ze in het Krey of Laiquendi praten, niet. Dit zorgt er dus voor dat twee Laiquendi achter de rug van de Krey om iets kunnen bespreken, zonder dat de Krey dat kan verstaan.

Let Op! Deze regel geldt niet voor het lezen en schrijven. Voor het schrift is er geen `Common' taal beschikbaar, geschriften in het Krey kunnen bijvoorbeeld niet door een Laiquendi gelezen worden (Tenzij de Laiquendi ook Krey spreekt en kan lezen/schrijven natuulijk..)

Een aantal (incomplete) voorbeelden van taalgroepen:

  • Elfs: Laiquendi, Krey, Drow
  • Human: Azerothian, Reichspiel is vervangen door olde worlde , Muran, Issaagh
  • Greenspeech: Orc, Goblin
  • Dwergs: Aderion dwergs, olde world Dwergs

Martelen

Het is mogelijk om andere mensen te martelen. BELANGRIJK: Let altijd op, hoe je dit uitspeelt, doe dit altijd in overleg met het slachtoffer. Wees er zeker van dat iemand het OC nog aan kan. Veel IC vernederingen hebben ook OC een psychologisch effect.

Je kunt door iemand langdurig te martelen hem/haar 1 vraag per dag laten beantwoorden. De persoon moet deze vraag naar waarheid beantwoorden. Wanneer de martelaar de vaardigheid Martelspecialist heeft, kan hij maar liefst 3 vragen per dag afdwingen. Zie ook de vaardigheden Spion-Weerstand en Ijzeren Wil.

Aanleren nieuwe vaardigheden

Het is mogelijk om tussen evenementen door nieuwe vaardigheden aan te kopen met verdiende essence punten. Je verdient na elk normaal evenement 3 essence punten en na elke kleinere special 1 essence punt.

Voor het aanleren van sommige skills heb je een leermeester nodig. Dit betekent dat je een aantal lessen moet volgen van een leermeester in die skill. Deze leermeesters worden specifiek door de spelleiding uitgekozen en kunnen zowel spelers als NPC's zijn. Zoek dus goed naar een leermeester!
Nadat je een les hebt gevolgd bij een leermeester, krijg je een `lestoken'. Je kunt maximaal een zo'n token per dag per skill verdienen. Bij de uitcheck kun je de tokens inleveren. Als je er 3 (verschillende) hebt, kun je de skill na het evenement kopen. Let er dus op dat je tokens krijgt! Geen tokens == geen skill. Zodra je 3 tokens hebt verzameld mag je de skill gebruiken. Je kunt tokens echter niet eeuwig bewaren zonder dat je de skill hebt aangekocht, op den duur verleer je de lesstof weer.Tussen twee Shadowrifts Core events door verlies je dus 1 token, waardoor je de volgende larp een les meer moet hebben.Let wel, andere events waar shadowrifts spelers toegelaten worden kunnen ook lessen geven ,waardoor men GEEN verlies heeft, en zelfs kan volmaken.Men leert immers verder in de tussentijd.

Daarnaast zijn er vaardigheden waar je geen leermeester voor nodig hebt. Deze vaardigheden kun je tussen elke evenement in aankopen. Hoewel het niet strikt noodzakelijk is om het leren van deze vaardigheden in het spel uit te spelen, is het wel wenselijk. Dit zorgt voor een beetje extra realisme en meer spel.

Wanneer je vaardigheden wilt aankopen kun je dat op de voorziene tijdstippen tussen twee evenementen door aanduiden in de character generator en je character op "AskApprove" zetten. Indien vragen/problemen mailen naar de Game Operations Division.

Effect van het leerproces.

Men gaat hierbij in 3 fasen werken:

Inleiding

bvb taal,zwaardvechten,gebruikelijke dingen des levens: Grondbeginsels die kan iedereen iedereen aanleren.

  • Bij talen betekent dit dat men de taal met slechts enkele woorden machtig is,zoals bvb een dwerg die weet hoe hij een ork hallo zegt bvb,meer kan niet. Men kan wel meerdere woorden leren tot een tiental toe,maar geen zinnen.
  • Bij wapens betekent het dat je met een wapen mag verdedigen,bvb met een zwaard mag afweren,indien je echter slaat met het wapen MOET je 0 roepen of no effect,of je kan van vals spelen beschuldigt worden.
Deze leerstof moet geregistreerd staan bij de spelleiding en duurt 1 dag van geregeld aanleren.Men kan niet naar stap 2 dezelfde dag,maar wel de volgende ochtend.

Vorming

  • Kan enkel gebeuren door een leermeester.
  • Na deze les gevolgd te hebben kan je de taal gebruiken en dit gedurende het huidige event.
  • De les moet uitgespeeld worden door een npc of dpc leermeester en kan niet door gewone spelers gegeven worden.Deze moet ook bij de spelleiding geregistreerd worden.Het uitspelen daarvan vergt rollenspel en een tijdsduur,dit kan niet snel in 5 minuutjes aangeleerd worden.
  • De speler dient zich te schikken naar de planning van de dpc/npc, en heeft geen garantie dat hij de skill op vrijdag bvb leert,rollenspel kan bvb hier veel in betekenen.
  • De skill mag wel voor de rest van het event gebruikt worden.

Vervolmaking

De speler koopt de aangeleerde skill en gebruikt hem verder zonder problemen. Indien de speler de skill niet koopt na het event dan is hij les 2 verleerd en moet hij het volgende event opnieuw in de leer bij de leermeester om de skill te mogen gebruiken dat event en/of aan te kopen.

De speler kan dit proces tot 3 events lang herhalen. Indien hij hem dan nog niet gekocht heeft moet hij een event overslaan zonder de skill te mogen gebruiken/aanleren daarna moet hij terug van stap 1 beginnen en heeft hij maar 1 event meer de kans om te skill aan te kopen en dit om te vermijden dat mensen deze regels gebruiken extra skills te gebruiken zonder ze effectief aan te kopen.

IC voorwerpen maken

Het is met bepaalde vaardigheden om IC voorwerpen, bescherming en/of wapens te maken. Dit soort vaardigheden moeten uiteraard helemaal uitgespeeld worden, dus er moeten grondstoffen gezocht worden, gereedschap en evt. een werkplaats geregeld, en het hele proces moet IC uitgespeeld worden. Wanneer je iets wilt maken, moet je dat van tevoren even overleggen met een spelleider. Je moet in principe zelf altijd de voorwerpen die je wilt maken OC meenemen.

Kruiden

Kruiden spelen voor veel mensen een niet onbelangrijke mensen. Heksen, alchemisten en genezers kunnen vaak veel met specifiek kruiden. Mensen met de vaardigheid Algemene Kruidenleer zijn in staat om kruiden te vinden in het bos. Hoe dit precies in zijn werk gaat kun je navragen bij de infobalie.

Mana

Elk wezen beschikt over innerlijke mana en kan dat aanwenden in rituelen als versterking. Wanneer je je intelligentie score deelt door 2 (naar boven afronden) krijg je je mana.

Intel 2 = 1 mana punt.
Intel 3 = 2 mana punten.

Zo kan elk levend wezen bijdragen tot rituelen en dergelijke.

 

Alle plaatjes op deze site zijn exclusief gecreeërd voor Shadowrifts en zijn eigendom van Cauldron.