Chaedor
Muran


Von Blut
Hermetus
Vlos'Onhir
Servanians
Lashbrook
Morogasso
Vandarve
DestinoOnline inschrijven
Contact

uzor
 

Muran

Thuiswereld van de Morogasso

Huidige situatie:

Thuisbasis: Villa Michatrani

De Morogasso hebben huizen, villa's en handelsvestigingen in meerdere dorpen en steden. Hun thuisbasis is steeds Villa Michatrani geweest. Dit was oorspronkelijk het dorp waar Salantaya vandaan kwam. Na verjaagd te zijn uit Zardas-la, hebben de Morogasso hier hun nieuwe villa gebouwd, temidden van familie en bekenden van Salantaya. De villa heeft zich over de jaren uitgebreid en beslaat op het moment heel het kleine dorp. Villa Michatrani is recentelijk opnieuw vormgegeven door de beste architecten en kunstenaars en al hebben de meesten het niet gezien, er doen vele verhalen de ronde over hoe mooi het moet zijn. Alle inwoners van de Villa zijn vampier en bekend met de Morogasso. Een uitnodiging om langs te komen staat gelijk aan opname in de familie en velen streven zo'n uitnodiging na. Al kunnen ze moeilijk inschatten wat precies de gevolgen zijn. Problemen aan de westelijke grens De Andir, een elfenvolk dat al zolang men kan herinneren ten westen van Muran woont, hebben zo hun (juiste) vermoedens over de Morogasso. Zij worden door de Morogasso opgejaagd en vormen hun voornaamste voedselbron. De Morogasso doen dit soms zelf -als sport- maar maken meestal gebruik van de diensten van Nabische soldaten, die zij speciaal uit NabiŽ (het buurland van Muran) laten komen om voor hun te werken. De NabiŽrs spreken geen Muranees en hebben geen banden in Muran, zijn bovendien compleet afhankelijk van de Morogasso en verspreiden zodoende geen geruchten. Er zijn maar een paar dorpen in de bergen en westelijke wouden. De meeste dorpelingen zijn blij met de Morogasso, die zorgen voor hun inkomen en die hun zo fijn tegen die nare Andir beschermen. Ooit waren de banden met de Andir goed, maar de mensen zijn nooit de minachting van de elven tegen de kortlevende mensen vergeten. Een beetje beÔnvloeding van de Morogasso en een aanval van de Andir op het dorp Suatrani hebben de vreemdelingenhaat die mensen eigen is aangewakkerd en de betrekkingen met de Andir zeer verslechterd. Alleen het dorpje Nadriani geeft problemen, de priesters hier zijn niet alleen trouw aan de oude gewoonten, ze worden er ook van verdacht hulp te bieden aan de Andir.

Handel

De Morogasso domineren de handel vanuit Zardas. Ze handelen met name in roze marmer, ook wel in Andirijnse producten maar die worden wat moeilijker te krijgen gezien de problemen met de Andir. Ze hebben een flinke handel opgezet in amuletten die zouden zijn gemaakt door Zardassische priesters, maar in feite gewoon nep zijn. Deze amuletten vinden zelfs aftrek in NabiŽ, buurland van Muran. De meeste handel verloopt als vanouds via de stad Godor-la, waar de Morogasso een permanente vestiging hebben.

Onderwijs

Door het bouwen van het Illidi, de grote (en enige) universiteit van Muran, wist de Contessa de familie Morogasso te veranderen in de meest invloedrijke familie van Muran. De Morogasso bepalen wie er naar deze school mag gaan, en zoeken hierbij naar de meest getalenteerde mensen. Adel is uiteraard ook welkom, maar zal een plek moeten kopen. Het Illidi ligt in Zardas-la en geeft deze stad de naam van wijsheid en geleerdheid. Zelfs de koningen van Muran hebben hier gestudeerd (ze kunnen moeilijk dommer blijven dan hun onderdanen, nietwaar) en hebben zo de Morogasso de mogelijkheid gegeven om de koningen van Muran te vormen en beÔnvloeden. Het netwerk van studenten en oud-gestudeerden wordt zorgvuldig bijgehouden, zo kan de clan altijd putten uit een reservoir van talentvolle, geschoolde en vooral door hunzelf gevormde personen, die op hun beurt de maatschappij weer vormgeven. Zardas-la is nu de onofficiele hoofdstad van Muran. Officieel is het nog de Stad van Rode Steen, oftewel Kini Chiatratani-la, maar Zardas-la is op dit moment zowel de grootste stad van het land als de belangrijkste. En hoewel oorpronkelijk afspraken waren gemaakt over het gebruik van hout met de Andir, houden de Muranezen zich daar allang niet meer aan. De stad blijft groeien. Maar geen enkele Andir klaagt, dus niemand zal die oude zaken oprakelen.

Religie

Met de komst van onderwijs in het Illidi, werd de aandacht voor de mogelijkheden van het verstand en de verstandelijke beredenering groter. Het werd mode om al het gene wat men van jongs af aan had geleerd in twijfel te trekken, om overal vragen over te stellen en alles opnieuw te onderzoeken. Deze instelling zorgde ervoor dat het ook het eenvoudige priesterschap dat in Zardas wijd verbreid was, in twijfel werd getrokken. Onderzoek en experimenten toonden nieuwe richtingen, alchemie en wetenschap kwamen op. De Zardassische priesters, die de natuurgeesten op bescheiden wijze aanbidden en eren bestaan nog maar zijn in de minderheid geraakt. Zij worden door gestudeerden en 'geleerden' niet helemaal serieus genomen. Samen met de Gouden Eeuw, vrede en voorspoed in het hele land, zorgt de ontdekking van de menselijke rede voor een positieve stemming onder de mensen, alles lijkt mogelijk.

Nieuwe horizonten

De ontdekkingsdrang die door het Illidi is opgewekt heeft ertoe geleid dat de banden met het buurland NabiŽ zijn aangehaald en Muranezen ook daarheen reizen. Ook is er een expeditie per schip vertrokken om nieuwe kusten te vinden. Het reizen naar verschillende werelden is al meerdere malen uitgevonden maar wordt door de Morogasso gecontroleerd. De uitvinders verdienen ofwel een plek in de clan, ofwel verdwijnen.

Morogasso

De Morogasso hebben een gevestigde en gewaardeerde positie in Muran. Als stichters van het Illidi hebben ze veel aanzien. Hun netwerk is uitgebreid en beslaat verschillende bevolkingsgroepen. De Contessa stond bekend om het geven van extravagante feesten voor de adel waarop geen uitspatting geschuwd werd. De gruwelverhalen die over de Morogasso de ronde doen wekken vooral fascinatie op. Hoewel ze niet bij iedereen geliefd zijn, zijn er weinig echte tegenstanders van deze familie. De tegenstand die er is zit vooral in de Witte Stad, waar ook Andir zich gevestigd hebben. Maar degenen die in het openbaar de Morogasso afkeuren, leven over het algemeen niet lang.